Praktijk Waernes
     Dé Poort naar succes!

HSP Centrum Purmerend 

Wat is hoog sensitief eigenlijk? Waarom is mijn kind hoog sensitief en andere kinderen niet? Is het een ziekte, is het erg en wat kan ik als ouder doen om mijn kind daar zo goed mogelijk in te steunen? Dit zijn vragen die ik als therapeut vaak hoor. 

Hoog sensitieve kinderen zijn personen die zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving. Ze krijgen zo veel prikkels binnen van buitenaf die ze niet kunnen verwerken. Elke indruk slaan ze op en het wordt steeds drukker in hun jonge bolletje. Wanneer ze deze “overprikkeling” niet kunnen verwerken lijken de kinderen snel overstuur, druk of juist teruggetrokken. 

Als we de binnenwereld van HSP wat verder betreden kan je merken dat het kind meer dingen opmerkt of een specialiteit heeft. Sommige hoog sensitieve kinderen stemmen af op stemmingen en uitdrukkingen van anderen. Andere HSP zijn zich juist meer bewust van de natuur of lijken over een geheimzinnig vermogen te beschikken. 

Het kind kan zitten piekeren, vragen waarom je deed wat je deed, waarom een ander kind wordt gepest of heeft grotere sociale problemen. Een HSP kan ook meer nadenken dan andere kinderen over wat hij heeft gezien. Er zijn altijd verschillen, ieder kind is individueel en uniek. 

Als een kind alle informatie van buitenaf als een wolk over zich heen krijgt, is er geen uitgang meer te vinden voor hen! Daardoor kunnen ze de hoog sensitiviteit als een last gaan ervaren en uiten ze zich door specifiek gedrag. Al gauw krijgt een kind het stempel opgedrukt van ADHD, ADD of een andere gedragsstoornis welke, volgens de reguliere artsen, kunnen worden verholpen door de welbekende medicijnen. Maar wat zijn de nadelen van deze medicijnen die aan uw kind worden gegeven? 

Ik zou zoveel complimenten kunnen geven aan HSP, maar jammer genoeg hebben de meeste mensen de neiging voornamelijk de negatieve kant van de sensitiviteit te zien! 

Na jaren te hebben gewerkt met hoog sensitieve kinderen, vind ik het nu eens tijd worden om daar meer hoorbaarheid aan te geven. Al deze kinderen kunnen leren om in hun eigen kracht te gaan staan en leren om hun eigen gedachten onder controle te kunnen krijgen! Wij kunnen de kinderen helpen, simpelweg door het kind de ruimte te geven om zichzelf te mogen zijn!

Misschien herkent u als volwassene of als ouder de Hoog Sensitiviteit bij uzelf! Ik ben niet alleen gespecialiseerd in het werken met kinderen maar ook met volwassenen. 
En vaak kan het zo zijn dat u als ouder een last meedraagt van vroegere gebeurtenissen welke het kind in zijn systeem opvangt. Het kind weet zich geen raad met deze gevoelens en weet al helemaal niet waar het gevoel vandaan komt, waardoor het mogelijk is dat het kind boosheid en woede gaat ervaren. De ouder begrijpt daar weer niks van en zo begint de cirkel te draaien!

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via het contactformulier.

Voor cursussen over Hooggevoeligheid bij kinderen en volwassenen kunt u kijken op de pagina 'cursussen en trainingen'.